Bekende schakers van nu en vroeger

Garry Kasparov

Garry KasparovGarry Kasparov

Kasparov is waarschijnlijk de meest bekende schaker in de wereld en heeft de sport gedomineerd vanaf 1985 tot het moment dat hij stopte met spelen in 2005. In 1985 werd hij voor het eerst wereldkampioen door Anatoli Karpov te verslaan (13-11). Vanaf dat moment won hij een enorme hoeveelheid toernooien met fantastisch aanvallend spel en een strategisch inzicht dat nog niet eerder vertoond was. Kasparov bracht het schaken naar een hoger niveau door zijn precieze berekeningen in complexe dynamische stellingen, waarbij hij de balans tussen materiaal, tijd (initiatief) en kwaliteit van de stukken beter dan iedereen kon inschatten. Hij begreep welke materiele achterstand (offers) zich verhield tot een bepaalde positionele of ontwikkelings-voorsprong.

Ook was Kasparov een van de eerste die de assistentie van schaakcomputers inzette bij het leren en ontwikkelen van openingsvarianten en creatieve strategische ideeën. Erg bekend is de match van Kasparov tegen de Deep Blue schaakcomputer van IBM. Op dat moment was de brute rekenkracht van schaakcomputers nog niet genoeg om de wereldkampioen te verslaan, want kasparov won met 4-2. In de rematch verloor Kasparov van de verder ontwikkelde Deep Blue 2 schaakcomputer.

Magnus Carlsen

Magnus CarlsenMagnus Carlsen

Magnus Carlsen is de eerste en enige schaker die het all-time ratingrecord van 2851 heeft verbroken en verbeterd naar 2861. Hij won in 2013 het wereldkampioenschap in Chennai en nam daarmee de titel over van Viswanathan Anand. Carlsen staat bekend om zijn technische vaardigheid in het midden en eindspel waarbij hij het maximale uit kleine voordeeltjes vanuit de opening weet te halen. Zo weet hij veel partijen te winnen die collagas minder vaak tot een punt om kunnen zetten. Met deze vooral positionele aanpak domineert hij al een aantal jaar de meeste grote toernooien. Hij is enorm all-round en lastig te verslaan, zo blijkt ook uit het feit dat hij een positieve score heeft tegen bijna al zijn collega's.

Viswanathan Anand

Viswanathan AnandViswanathan Anand

Anand stond aan de top van de schaaksport in de periode tussen Kasparov en Carlsen, en behaalde in die periode een groot aantal indrukwekkende resultaten. Hoewel hij niet zo absoluut domineerde over zijn concurenten als Kasparov en Carlsen, wist hij twee keer het wereldkampioenschap te winnen (2000 en 2007) en verdedigde hij die titel in 2008, 2010 en 2012 succesvol. Hij bereikte de echte top door in 2003 en 2004 het Wijk aan zee toernooi te winnen, en werd tweede en gedeeld eerste in 2005 en 2006. In 2013 nam Magnus Carlsen de wereldtitel over van Anand.

Bobby Fischer

Bobby FischerBobby Fischer

Bobby Fischer (1943-2008) was een Amerikaans schaker die soms beschouwd wordt als de grootste schaker aller tijden. Schaken maakte tijdens de koude oorlog een flinke sprong in populariteit toen Fischer in 1972 de "Match van de eeuw" tegen de Russische Boris Spasski wist te winnen. Net als bij veel andere sporten vormde deze match een belangrijke historische prestige-strijd tussen de toenmalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten.

Paul Morphy

Paul MorphyPaul Morphy

Paul Morphy (1837-1884) was de dominerende schaker in de tijd van de romantiek. Deze tijd kenmerkte zich in het schaken door flamboyant en aanvallend spel, met veel tactische combinaties en (al dan niet correcte) offers met een spectaculair einde. Dit leverde veel fraaie partijen op uit die periode, al moet gezegd worden dat de verdedigende vaardigheden van de spelers vaak matig waren, en het niet accepteren van offers wanneer dit nodig was, kwam bijna niet voor. Desondanks wordt Paul Morphy herinnerd door zijn tactische speeltechniek waarmee hij iedereen in Amerika en later Europa versloeg.

Bekende Nederlandse Schakers

Anish Giri

Anish GiriAnish Giri

Anish Giri is momenteel de sterkste (top-rating 2798) Nederlandse grootmeester en meervoudig Nederlands kampioen. In 2009 werd hij de jongste grootmeester van dat moment en maakte indruk door de B-groep van het Wijk aan zee-toernooi te winnen in 2010. Sindsdien werkte hij zijn weg naar de internationale top met een reputatie als enorm solide speler waar je lastig tegen wint. Bij het kandidatentoernooi in 2016 bevestigde hij die reputatie door alle 14 partijen remise te spelen. Zijn meest indrukwekkende resultaat is een gedeelde tweede plek bij het Tata Steel-toenooi in 2015, met een TPR van 2853.

Loek van Wely

Loek van WelyLoek van Wely

Loek van wely schaakt al jaren in de Nederlandse top, en werd bijvoorbeeld 6 keer achter alkaar Nederlands kampioen. Hij vertegenwoordigt Nederland al zeer veel jaren in het Wijk aan Zee toernooi en bij de schaakolympiade, waar hij wisselende resultaten heeft behaald. Zijn beste resultaat in Wijk aan zee was gedeeld vierde. Hij was lange tijd de sterkste Nederlandse schaker tot Anish Giri deze positie enkele jaren geleden over nam.

Jan Timman

Jan TimmanJan Timman

Jan timman is een Nederlandse grootmeester die tot de wereldtop behoorde in de tijd dat Kasparov de schaaksport domineerde. Hij werd gezien als de beste niet-russiche schaker van die tijd (Kasparov, Karpov en Kortsjnoj waren allen Russich). Hij is meervoudig Nederlands kampioen en heeft in zijn cariere een aantal grote toernooien gewonnen, waaronder Wijk aan zee, Linares en het Euwe Memorial.

Max Euwe

Max EuweMax Euwe

Max Euwe (1901-1981) was naast schaker ook wiskundeleraar en werd bekend door zijn toepassing van wiskundige inzichten en logica op het schaakspel. Hij schreef verschillende boeken die als klassiekers worden beschouwd: Theorie der Schaakopeningen, Oom Jan leert zijn neefje schaken, Practische Schaaklessen, Oordeel en plan. In 1935 speelde hij een match om het wereldkampionschap tegen Alexander Aljechin die hij won met 15,5 - 14,5. Euwe benadrukte het belang van lichamelijke conditie en was ook amateur bokser. Later in zijn cariere werd hij president van de FIDE.

Zhaoqin Peng

Zhaoqin PengZhaoqin Peng

Zhaoqin Peng is de enige Nederlandse schaakster met Grootmeester titel en domineert sinds 2000 het Nederlandse vrouwenschaak. Ze werd veelvoudig Nederlands kampioen en werd na een barrage tweede bij het EK schaken voor vrouwen in 2004.